26 lipca 2020

Tarta z owocami i kremem mascarpone


tarta z mascarpone
Szukasz pomysłu na pyszną tartę? Ta jest nieziemska. Po raz pierwszy zrobiła ją moja teściowa i od razu poprosiłam o przepis... to było około dziesięć lat temu.


Tarta z owocami i kremem mascarpone

Składniki na spód:


1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250g) najlepiej przesianej
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
2/3 kostki (150g) masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 jajko

+ biała fasola (szczegóły poniżej)


Składniki na krem mascarpone:

250 g serka mascarpone
250 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka

+ płatki migdałowe


Sposób przygotowania:

Zagnieć ciasto. W kolejności: mąka, cukier, sól, masło, a później jajko.

Wyrobione ciasto podziel na połowę, będziesz mieć z tej masy dwie tarty.

Ułóż gotowe ciasto na folię spożywczą. Rozgnieć je na placek o średnicy około 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut (lub dłużej, ale nie przekrocz 48 godz.)


Natłuść formę do tarty. Przełóż ciasto do formy.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

Ciasto w formie przykryj folią aluminiową po czym obciąż ją ziarnami fasoli.

Włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.

Na tartę wyłóż owoce i następnie zalej gotowym kremem.

spod na tartę
owoce na tartę
(truskawki, maliny, jeżyny)


Przygotowanie kremu:


Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.

Gotową masę wylej na owoce, na wierzch wysyp płatki migdałowe.

Włóż ciasto do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zmniejsz do 180 stopni i włącz na kolejne 15 minut (najlepiej obserwuj pod koniec, aby tarta nie przypaliła się).


Masa po wyjęciu powinna zgęstnieć.


tarta z owocami

« Nowszy post Starszy post »

2 komentarze

Instagram