Szukasz pomysłu na pyszną tartę? Ta jest nieziemska. Po raz pierwszy zrobiła ją moja teściowa i od razu poprosiłam o przepis... to było około dziesięć lat temu.
Tarta z owocami i kremem mascarpone
Składniki na spód:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250g) najlepiej przesianej
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
2/3 kostki (150g) masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 jajko
+ biała fasola (szczegóły poniżej)
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250g) najlepiej przesianej
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
2/3 kostki (150g) masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 jajko
+ biała fasola (szczegóły poniżej)
Składniki na krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
250 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
250 g serka mascarpone
250 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
+ płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto. W kolejności: mąka, cukier, sól, masło, a później jajko.
Wyrobione ciasto podziel na połowę, będziesz mieć z tej masy dwie tarty.
Ułóż gotowe ciasto na folię spożywczą. Rozgnieć je na placek o średnicy około 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut (lub dłużej, ale nie przekrocz 48 godz.)
Natłuść formę do tarty. Przełóż ciasto do formy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ciasto w formie przykryj folią aluminiową po czym obciąż ją ziarnami fasoli.
Włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.
Na tartę wyłóż owoce i następnie zalej gotowym kremem.
(truskawki, maliny, jeżyny)
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.
Gotową masę wylej na owoce, na wierzch wysyp płatki migdałowe.
Włóż ciasto do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zmniejsz do 180 stopni i włącz na kolejne 15 minut (najlepiej obserwuj pod koniec, aby tarta nie przypaliła się).
Masa po wyjęciu powinna zgęstnieć.
Mm ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńMmmm! Wygląda niesamowicie, ja już widzę tam jagody i borówki :D
OdpowiedzUsuń