Z racji tego, że ciasto marchewkowe stało się hitem w Waszych kuchniach postanowiłam przyjść do Was z kolejnym prostym i pysznym przepisem na coś... do kawy! :)
Przepis na ciacho z gruszką 🍐
(Możesz spróbować także z innymi owocami, np. borówkami, jabłkami. )
Składniki:
- 100 g masła
- 180 ml mleka - ok. 2/3 szklanki (krowie lub roślinne)
- 250 g mąki pszennej lub bezglutenowej (ok. 1 2/3 szklanki )
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 2 gruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia. Dodaj do niego mleko. W osobnym naczyniu pomieszaj wszystkie składniki suche - mąka, proszek, soda. Następnie do suchych składników wlej mleko z masłem i użyj trzepaczki. Dół tortownicy (moja ma ok. 23 cm średnicy) wyłóż pergaminem i wlej gotowe ciasto.
Gruszki umyj, pokrój w plastry (możesz delikatnie odsączyć je przy pomocy ręcznika papierowego, aby ilość soku nie była aż tak intensywna) i zatop w cieście.
Piecz około 40/50 minut. Choć najlepiej polecam obserwować i piec do suchego patyczka, bo obecność owoców często wydłuża czas pieczenia. (Jeśli nie masz wykałaczki, to może masz drewniany patyczek do sushi? Mnie taki uratował :) )
Gruszki umyj, pokrój w plastry (możesz delikatnie odsączyć je przy pomocy ręcznika papierowego, aby ilość soku nie była aż tak intensywna) i zatop w cieście.
Piecz około 40/50 minut. Choć najlepiej polecam obserwować i piec do suchego patyczka, bo obecność owoców często wydłuża czas pieczenia. (Jeśli nie masz wykałaczki, to może masz drewniany patyczek do sushi? Mnie taki uratował :) )
Smacznego! :)
Ja uwielbiam placek z gruszką na słono a w sumie takiego z gruszką i cynamonem jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję tego przepisu!
OdpowiedzUsuńHmm jeszcze razem z gruszką to nie próbowałam takiego ciasta, może być pyszny.
OdpowiedzUsuńKamilko, a o jajkach nie zapomniałaś?
OdpowiedzUsuńPlacek wygląda przepięknie. Stół ma Pani również wysokiej jakości (piękny) widzę :-) Ważne aby opiekować się bliskimi, wazne! Pozdrawiam z urlopu na którym się właśnie uczę gotować troszke lepiej.
OdpowiedzUsuń