W ostatnim poście pisałam Wam o moich podbojach kulinarnych, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym co udało mi się uchwycić na zdjęciach. Może akurat szykujecie małą imprezę/przyjęcie w gronie przyjaciół i szukacie czegoś szybkiego a jednocześnie ciekawego wizualnie.
Może nie są to jakieś wyszukane potrawy, ale ja również nie uważam się za specjalistkę w tym temacie, choć nie jest mi on zupełnie obcy. Gotowania uczyła mnie już dawno, dawno temu moja mama, dlatego to jej mogę być wdzięczna za pierwsze kroki stawiane w kuchni. Później, kiedy wyjechałam do Krakowa na studia zostałam skazana sama na siebie i bardzo się cieszę z tego powodu, ponieważ dużo mnie to nauczyło. Mam nadzieję, że mój Mąż również jest z takiego obrotu spraw zadowolony (przez pięć lat, nigdy nie narzekał hm? :) ).
No więc, zaczynamy!
Rollsy szpinakowe z łososiem, twarożkiem i rzodkiewką
Składniki na naleśniki: (ok. 6 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
85 g świeżego szpinaku baby
1 jajko
1 szklanka mleka
1 niecała szklanka wody
1 płaska łyżeczka soli
odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
200 g łososia wędzonego
280 g serka śmietankowego (ja użyłam firmy Turek)
mix sałat
rzodkiewki
Szpinak należy zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody niegazowanej.
Naleśniki smażyć na patelni z małą ilością oleju. Wystudzić.
Ostudzone i usmażone naleśniki smarować twarożkiem, układać na nim łososia, sałatę oraz pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę. Zawinąć naleśnik ostrożnie z jednej strony i pomału rolować. Pokroić i spiąć wykałaczką. Gotowe :)
Oliwki w cieście francuskim
Składniki:
1 ciasto francuskie (ja użyłam pół)
1 słoik oliwek nadziewanych bez pestek
1 jajko
patyczki do szaszłyków
Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości oliwki. Ja podzieliłam ciasto po szerokości, dlatego na jeden pasek potrzebowałam 4 oliwek.
Oliwkę ułożyć na środku paska następnie owinąć ją paseczkami ciasta z jednej i z drugiej strony, położyć następną oliwkę i czynność powtórzyć.
Tak przygotowane (małe warkoczyki) nabić na patyk do szaszłyków, położyć na blaszce do pieczenia. Całość posmarować jajkiem.
Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (ja użyłam termoobieg) i piec 15/20 minut.
Grissini z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
1 opakowanie Grissini (szukajcie w Lidlu lub Biedronce)
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub innej dojrzewającej
Plastry szynki owijamy wokół chrupkich paluchów grissini. Możemy również dodać twarożek oraz rukolę. Mnie osobiście ta wersja poniżej smakuje najbardziej.
Mniam!
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłas!!!!
OdpowiedzUsuńHej, czy wyprzedajesz gdzieś swoją szafę? :)
OdpowiedzUsuńHej :)
UsuńTutaj co jakiś czas aktualizuję wyprzedaż: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.694785893914748.1073741826.377399985653342&type=3
Rollsy już jadłam, pyszne są, natomiast pomysł z oliwkami genialny, podkradam Kochana :)
OdpowiedzUsuńRollsy wyglądają przepysznie, a co do oliwek - może w koncu sie do nich przekonam! ;P pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńMmmm same pyszności:D:D:D Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńTen pomysł na oliwki jest świetny!
OdpowiedzUsuńoj te rollsy bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda tak przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
VANILLAMADNESS.com
O! Już wiem co na jutro przygotuje! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń